Club Paradiso d.o.o. | Bulevar Despota Stefana 15 | 11000 Beograd

011/72 47 012, 72 40 928, 72 39 603


Kultura i tradicija

Ostrvska kulturna događanja prati muzika, lokalna hrana i piće. Jedan od najbitnijih praznika na Skiatosu je Megali Panagia (Velika Gospojina) koji se proslavlja 15.avgusta. Druga velika verska svetkovina, Agios Georgios, održava se u aprilu, i tada se priprema velika proslava i konjičke trke, a žitelji ostrva (prvenstveno žene) plešu tradicionalnu igru znanu kao Kamara.

 

 

Prvenstveno ženski ples, Kamara je jedan od najtradicionalnijih plesova sa Skiatosa. One se za tu priliku oblače u narodnu nošnju. Ples Kamara se najpre igrao tokom velikih festivala u Kastru, ali kada je stanovništvo migriralo i sagradilo novi grad bliže moru i plaži, sa njim se preselila i tradicija - Kamara.

Kamara je živahan i veseo ples koji ilustruje osobenosti i karakter lokalnog življa. Ples je propraćen muzikom sa lokalnih narodnih muzičkih instrumenata i uobičajeno ga prati pesma “Most Arte” koja peva o ćupriji sagrađenoj za dan, a potom uništenoj naredne noći (nešto poput „Skadra na Bojani“).

Opština leti organizuje niz kulturnih dešavanja na poluostrvu Burtzi koje je smešteno između novog i starog pristaništa. Vremešna kamena zgrada mesto je održavanja fotografske izložbe i ostalih umetničkih programa, a u teatru pod vedrim nebom održavaju se brojni performansi kao što su predstave, koncerti, baleti, projekcije filmova i tradicionalno grčko pozorište senki (Karagiozis). Još jedan vrlo zmačajan događaj na Skiatosu je festival Kaconia (Katsonia) koji se održava početkom Septembra u oblasti Kastro na severu ostrva.

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Skijatos 2024!