Club Paradiso d.o.o. | Bulevar Despota Stefana 15 | 11000 Beograd

011/72 47 012, 72 40 928, 72 39 603


Znamenitosti na Skiatosu

U glavnom gradu Skijatosu poviše stare luke, postoji crkva Tri jerarha znamenita po originalnoj ikoni Bogorodice dok se njena kopija čuva u manastiru Panagia Kunistra. Predanje kaže da je na mestu na kojem je izgrađen manastir jedan monah još u XVII veku ugledao ikonu Bogorodice kako se njiše na vetru (po tome i naziv manstiru , kunistra – koja se njiše). Ikonostas u manastiru je drven i ukrašen vinovim lišćem i grožđem. Bogorodica je zaštitnica ostrva Skiatos i njoj u čast svakog 21. novembra polazi procesija. Do manastira se može stići koristeći glavni put od grada do Trulosa gde treba skrenuti udesno i nastaviti tim putem još oko 4 km.

Tokom boravka možete posetiti i manastir Evangelistrija ili Blagovesti Bogorodice (nalazi se u brdima na 4 km severno od grada Skiatosa) Manastir ima predivnu baštu mini zoo vrt. Osnovan je u eri Vizantije (1790-1860 god.) i čuven je po ikonama i rezbarenom drvenom ikonostasu. Manastir Evagelismu ima veliki istorijski znacaj jer je u njemu 1807 god. dizajnirana i prvi put podignuta grčka zastava „gallanolefki“ što u prevodu ima značenje plavo i belo. Naime zastava ima krst (simbol vere) i plavu boju (po verovanju štiti od zala) i belu boju (boja slobode). Nad zastavom su vođe ustanka za nezavisnost od Turaka položili zakletvu.

U manastiru se spravlja cipuro (lozovača), čajevi, med, maslinovo ulje i čuveno vino Alipiakos, za koje se smatra da ima moć da „nadvlada tugu i brige ovog sveta“. Manastirska slava su blagovesti Device Marije koji se održavaju svakog 15.avgusta (po starom kalendaru Velika Gospojina).

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Skijatos 2024!